Prvi znakovi raka kostiju, bolest često počinje bez simptoma,ne ignorišite…

Zdravlje

Prvi znakovi raka kostiju, bolest često počinje bez simptoma,ne ignorišite…

Ova bolest često počinje bez simptoma, ali neke od njih bolesnik može da pripisuje i drugim uzrocima i ne reaguje na vrijeme.

Prvi znak koji ukazuje na rak kostiju jeste bol, a mnogi ljudi zbog bola u kostima pomisle da pate od artritisa i tako zanemaruju ovaj simptom. Rak kostiju nastaje kada se stvore maligne ćelije koje uništavaju kosti.

Ovaj karcinom može da se razvije u bilo kojoj kosti u tijelu, a najčešće obole dugačke kosti, poput kostiju nogu i ruku.

Postoje tri vrste karcinoma kostiju: osteosarkom, uglavnom od njega boluju djeca i adolescenti, Juingov sarkom, javlja se uglavnom od 10 do 20 godine života i hondrosarkom koji se uglavnom javlja kod starijih osoba.

Simptom koji ukazuje na rak kostiju je bol koji je u početku podnošljiv, ali vremenom se pojačava, a najviše se pojačava kada pacijent legne da spava. Takođe, na bolest ukazuje i visoka temperatura preko 38 stepeni, pojačano znojenje, naročito tokom noći i naglo mršavljenje.

Ovi simptomi mogu da ukazuju i neka bezazlena stanja, ali ako se često javljaju i povezani su, hitno treba da odete kod ljekara. Na karcinom mogu ukazivati i slaba pokretljivost, prelomi pri lakšim povredama, dok je opšte stanje bolesnika loše i zbog malokrvnosti i naglog gubitka težine. (haber.ba)