Sad je pravo vrijeme da ove biljke unesete u kuću: Komarci i ostali insekti od njih bježe, bolje od pesticida!

Zanimljivosti

Sad je pravo vrijeme da ove biljke unesete u kuću: Komarci i ostali insekti od njih bježe, bolje od pesticida!

Davno je poznato da postoje biljke koje ‘tjeraju’ insekte, piše Luftika.rs.

Umjesto skupih, mnogo bolje rješenje je da posadite neku od ovih dekorativnih biljaka i otarasite se komaraca, paukova i drugih insekata koji nam spopadaju domove tokom ljetnje sezone.

Evo o kojim je biljkama riječ:

Bosiljak

Bosiljak je u našem narodu najpoznatija biljka koja odbija komarce. Koristan je i kao začin, a njegov miris ne vole ni muhe. Izuzetno lako uspijeva u saksijama pa ih treba rasporediti ispred prozora, pored vrata i na balkon. Međutim, postoji nekoliko vrsta bosiljka, a najbolje je uzeti običan, jer je najefikasniji.

Ruzmarin

Ruzmarin je takođe biljka koja odbija komarce, a ne zahtjeva mnogo održavanja. Ruzmarin je komarcima “nepodnošljiv”, naročito kada cvijeta, a ulje koje se nalazi u grančicama ove biljke ublažava i svrab ako su vas bocnuli.

Lavanda

Lavanda se može upotrebiti na mnogo načina i zaslužuje da nađe mesto u dvorištu ili na balkonu. Miris lavande odbija napasnike, a kada se osuši i stavi u platnene vrećice, a tjera i moljce.

Matičnjak

Matičnjak rastjeruje razne bube, pa ga treba posaditi blizu ulaznih vrata. Problem je ukoliko su vrata na sjevernoj strani, jer matičnjak voli sunce ili poluosunčane delove, a ujedno mu je potrebna vlažna zemlja sa dobrom drenažom. Takođe, kada se primi, matičnjak brzo buja. Zbog toga, najbolje ga je saditi u saksijama i pomerati na željeno mesto. Nemojte ga držati u kući, već napolju ili na balkonu.

Nana

Pauci, poput većine drugih insekata, ne podnose miris nane. Ova biljka ima jak aromatičan miris koji odgovara ljudima, ali je nepodnošljiv paucima i raznim bubama.

Nana u malim saksijama i strateško smeštanje u ćoškove u kojima inače pronalazite paukove zauvek će ih istjerati iz vašeg doma. Takođe, poslije usisavanja i čišćenja možete da poprskate prostorije u kući osveživačem vazduha s mirisom nane. (novi.ba)