Mišići paralizovani, bubrezi otkazali: Izašla u restoran na večeru, a sutradan usledila je borba za život

Svijet

Mišići paralizovani, bubrezi otkazali: Izašla u restoran na večeru, a sutradan usledila je borba za život

Mlada devojka Keli Silva hospitalizovana je bolnici u brazilskoj Gojaniji zbog Hafovog sindroma, u narodu poznata kao “bolest crnog urina” i trenutno se nalazi u teškom stanju i na hemodijalizi.

Njena majka Marija de Konsejsao opisala je u intevjuu za brazilske medije mučne trenutke njene 27-godišnje ćerke neposredno pre nego što je primljena u bolnicu.

Prema njenim rečima, Keli je otišla u azijski restoran sa rođakom, gde su jeli uglavnom japansku hanu.

Nekoliko sati nakon obroka, počela je da se oseća loše, stanje se rapidno pogoršalo, a mišići su joj bili paralizovani.

– Previše je bila slaba, nije mogla glavu da podigne. Počela je da oseća nesvesticu i izgubila puno snage. Morali smo da je prevezemo do bolnice jer na nogama nije mogla da stoji – prisetila se Marija u razgovoru za Globo.

U međuvremenu se stanje pogoršano, a devojka je prebačena u drugu bolnicu na hemodijalizu jer su i bubrezi počeli da otkazuju.

Ima restorana nije obelodanjeno, ali kako pišu tamošnji mediji, gradska inspekcija Gojanezije izvršila je sve neophodne provere i nije našla ništa neobično što bi moglo da dovede do zatvaranja objekta.

Poslato je takođe pismo loklanoj zdravstvenoj zajednici da bi bolnice trebalo odmah da upozoravaju nadležne ukoliko se pojavi još neki slučaj “bolesti crnog urina”.

Hafov sindrom je retka infekcija koju izaziva bakterija koja se nalazi u nedovoljno dobro obrađenoj ribi prilikom ishrane.

Kod obolelog dolazi do razgradnje mišićnih proteina, a dolazi i do simptoma kao što su tamni ili potpuno crni urin, nesvestica i bolovi u mišićima.

Uglavnom se bakterija može preneti preko određenih algi koje ribe konzumiraju ili kao rezultat lošeg pakovanja ili obrade ribe. (objektiv.rs)