Veoma korisna namirnica: Šta se skriva u grašku i zašto ga treba jesti?

Zdravlje

Veoma korisna namirnica: Šta se skriva u grašku i zašto ga treba jesti?

Kao izvor vitamina (A, E, C, i K) i mineralnih soli (natrij, kalij, kalcijum, fosfor, željezo, bakar, kobalt, jod, i magnezij), grašak je zdrav za srce, kosti, održavanje imunološkog sistema i može pozitivno djelovati na naše mentalno stanje i raspoloženje.

Prisustvom antioksidanasa (vitamina A, E i C ) koji “regenerišu” naš venski sistem i količinu holesterola u venama, smanjuju se izgledi za razvoj bolesti srca ili ateroskleroze.

Vitamin K, bitan za apsorpciju kalcijuma, neophodan je za mineralizaciju kostiju i prevenciju pojave osteoporoze. Bez obzira koliko kalcijuma unesemo, ako nema vitamina K u organizmu, i dalje će se osjećati posljedice njegovog nedostatka, što može rezultirati smanjenom mineralizacijom kostiju i na kraju, osteoporozom.

Grašak je bogat i protuupalnim tvarima, koje nas štite od raka, sadrži i hlorofilin, koji se veže na kancerogene spojeve i sprječava njihovu apsorpciju. prenosi “Hayat”

Folna kiselina, koju također sadrži ovaj izvor vitamina, ima veliki uticaj na naše mentalno stanje i raspoloženje, poboljšava metabolizam nervnih ćelija, njihov rast i regeneraciju.

Nedostatak ovog nutrijenta u tijelu dovodi do slabljenja memorije ili problema s učenjem i koncentracijom, a može biti i čest uzrok anksioznih poremećaja, agresivnosti i hiperaktivnosti, a često je povezan s depresijom. (haber.ba)