Čim vidite munju, ostavite mobilni i ni slučajno ne trčite: Fizičar upozorio na greške koje mogu da budu kobne po oluji!

Zanimljivosti

Čim vidite munju, ostavite mobilni i ni slučajno ne trčite: Fizičar upozorio na greške koje mogu da budu kobne po oluji!

Dr Marko Vojinović ispričao kako bi se trebalo ponašati tokom grmljavine da bismo bili zaštićeni.

Viši naučni saradnik Instituta za fiziku, dr Marko Vojinović, objasnio je kako se zaštititi od udara groma. Naučnik je objasnio kako se računa daljina groma ali i koje greške mogu biti kobne tokom oluje.

“Dvije stvari su osnovne, prva je da procijenimo koliko je grmljavina daleko. Ako je dovoljno blizu je skloniti se u zatvoren prostor, u auto, zgradu, kuću… Procijenićete na osnovu razlike između vremena koje protekne otkad vidimo bljesak, i kada čujemo zvuk grmljavine. Brojimo sekunde od bljeska, i ako prođe više od tri, četiri sekunde, onda je grmljavina daleko. Ako je proteklo manje, onda je blizu”, rekao je on.

Ako ne vidimo munju?

“Može i to da se desi i onda teško može da se procijeni rastojanje, moramo da je vidimo. Ako se plašimo najbolje je ući u zatvoren prostor”, rekao je dr Vojinović.

Da li položaj tijela išta mijenja, “bapska” priča kaže da bi trebalo čučnuti? Da li bi trebalo otarasiti se nekih predmeta koje imamo kod sebe?

“Čučanje je jedna urbana legenda, ne pravi neku razliku da li ste čučnuli ili i dalje stojite, ležite… Svi metalni predmeti potencijalno privlače grom, da kažemo, električno pražnjenje iz atmosfere i bilo kakav metalni predmet indukuje naelektrisanje suprotnog pola i time ga privlači. Tako da je pametno otarasiti se metalnih predmeta koje imamo kod sebe, a u to spada i mobilni telefon”, rekao je on.

Boja munje zavisi od toga do koje temperature se usijao vazduh. Najtoplije su svetloplave, karakteristične nijanse, ali svaki grom je podjednako smrtonosan ako je dovoljno blizu.

“Do tragičnih ishoda rijetko dovodi direktan pogodak u osobu, grom udari blizu. I kada udari u zemlju, u bilo koji predmet, okolina mjesta udara se naelektriše. Ljudi bježe, potrče a elektricitet želi da ide najkraćim putem, kroz najbolji provodnik. I onda kroz naelektrisano tlo, kroz noge, doživimo strujni udar. Ako stojimo na jednom mestu, to se neće dogoditi”, rekao je on na Prvoj. (novi.ba)