Sara je imala 228 kg, doktori su joj davali godinu dana života: Zbog borbe za bebu morala je skinuti 38kg, ovako sada izgleda

Zdravlje

Sara je imala 228 kg, doktori su joj davali godinu dana života: Zbog borbe za bebu morala je skinuti 38kg, ovako sada izgleda

Sara Pridis (35) iz Engleske je žena kojoj je rečeno, da ukoliko hitno ne uradi nešto povodom svoje kilaže, neće biti živa na narednih godinu dana. Tada je imala 228 kilograma, a sada svoju kilažu pokušava da dovede do brojke 82 i podvrgne se procesu vještačke oplodnje.

Ova vaspitačica je imala operaciju ugradnje gastritičkog bajpasa, a onda se pridružila lokalnom klubu kako bi se kvalifikovala za tretman In vitro oplodnje.

Svoju borbu započela je 2015. godine, pošto joj je saopšteno da tim tempom neće poživjeti ni godinu dana.

Sada, poslije nekoliko godina promena ishrane i gastritičkog bajpasa ona je na korak do toga da može da se kvalifikuje za tretman oplodnje.

Sara je sa svojim mužem Krejgom u braku već četiri godine, i još od tada pokušavaju da dobiju bebu,prenosi Telegraf. Ipak, prema pravilima Nacionalne službe za zdravlje u Engleskoj, svako čiji je BMI (indeks tjelesne težine) preko 29 nema pravo da bude jedan od kandidata za finansiranje In vitro oplodnje, njen je tada bio 78.

Iako je ovu proceduru moguće obaviti na privatnim klinikama, uspješnost je prilično upitna.

Sara je rekla da su je doktori upozorili da će je njena težina ubiti i da joj tijelo šalje poslednje znake upozorenja. Takođe, čak i prije ugradnje gastritičkog bajpasa morala je da smrša čak 38 kilograma, jer bi anestezija mogla loše da djeluje na osobu njene tadašnje težine.

Ovoj operaciji podvrgla se na privatnoj klinici, jer je lista čekanja za operaciju o državnom trošku bila preduga, pa se bojala da je neće dočekati.

Poslije operacije izgubila je 76 kilograma, pa je početkom godine išla i na operaciju uklanjanja viška kože sa stomaka.

Njen BMI je sada 31, ali i dalje mora da izgubi nekoliko kilograma kako bi bila kandidat za vještačku oplodnju.

Svoj put ka boljem zdravlju i trudnoći ona bilježi na društvenoj mreži Fejsbuk.

– Nadam se da će moja priča inspirisati i druge da naprave pozitivne promene u životu i da shvate da se trud uvijek isplati – rekla je ona. (novi.ba)