Preživjeli putnik iz autobusa: “Svi smo izletjeli kroz prozor. Počeo sam pomagati ljudima, ali neki su već bili mrtvi”

Svijet

Preživjeli putnik iz autobusa: “Svi smo izletjeli kroz prozor. Počeo sam pomagati ljudima, ali neki su već bili mrtvi”

Dan nakon tragične nesreće kod Slavonskog Broda u kojoj je život izgubilo 10 osoba, obitelji žrtava stigle su ispred bolnice.

Dio lakše ozlijeđenih putnika danas je otpušten, a 15-ero teže ozlijeđenih i dalje je na liječenju.

Drilon Muji, jedan od putnika, za RTL je ispričao da je u Njemačkoj bio u posjetu ocu te da je putovao nazad kući.

Kada se nesreća dogodila, spavao je, a probudili su ga udarac i vriskovi drugih putnika.

“Kada sam otvorio oči, vidio sam da je netko razbio prozor autobusa i kroz njega izašao pa sam ga instinktivno slijedio. Kad sam izašao, pomislio sam da ovo nije san. Počeo sam pomagati ljudima, neki su bili ozlijeđeni, neki s težim ozljedama, neki su već bili mrtvi”, ispričao je Muji.

Mnogi od njih putovali su kući na godišnji odmor, iza njih je najstrašniji dan u životu.

“Ispao sam s drugog kata autobusa, sa ženom. Sve je ispalo. Svi koji smo bili smo kroz prozor izletjeli van. Ljudi nisu bili kod kuće zbog pandemije po dvije godine i jako su se radovali, ali, evo, nisu stigli doma”, kazao je Ramo Gashi.

U pansionu gdje su smješteni čekaju informacije o putu kući i o članovima obitelji koji su još u bolnici.

“Pružili smo im psihološku pomoć i sve informacije o njihovim obiteljima, uspjeli smo spojiti sve podatke o bolnicama i liječenju. Neki su već otišli po svoju prtljagu”, kazala je Mirjana Matanović, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Slavonski Brod.

Ispred bolnice u Slavonskom Brodu stigle su i shrvane obitelji žrtava. Arif Kikaj izgubio je svoju kćer, a sada čeka da iz bolnice iziđu njegovi unuci.

“Kći ima 37 godina, ima petero djece. Jedno je ostalo u Njemačkoj, ima 15 godina kći njezina. Četvero je bilo s njom, i sad su tu.. i što da kažem…”, kazao je Kikaj.

Mnogo je onih koji čekaju informacije o transportu tijela poginulih.

“Došao smo zbog obitelji svog brata, njegova žena i dva sina su ovdje na liječenju. Brat je na licu mjesta umro. Teško mi je i ne mogu više ništa reći”, kazao je Sabri Rrustemi.

Identitet dvoje poginulih u nesreći još nije utvrđen. Tijekom dana 26 lakše stradalih otpušteno je iz bolnice. Tamo se još uvijek nalazi 15 teže ozlijeđenih, od kojih je dvoje na jedinici intenzivne njege.

“To su teške tjelesne ozljede i teško je davati prognoze. Kod nekih su ozlijeđena dva organska sustava ili više njih. Dobit će svu skrb, ponuđena su i liječenja u kliničkim bolničkim centrima i s njima i obiteljima stradalih planirat ćemo daljnje liječenje”, kazao je Josip Samardžić, ravnatelj OB “Dr. Josip Benčević” u Slavonskom Brodu. (novi.ba)