Home Zdravlje Svi to radimo, a znate li koje su posljedice?: Evo šta se...

Svi to radimo, a znate li koje su posljedice?: Evo šta se desi kada pretjerate sa lubenicom!

314
0

Svi to radimo, a znate li koje su posljedice?: Evo šta se desi kada pretjerate sa lubenicom!

Ljeto je odavno počelo, zato iskoristite maksimalno ono što je od njega ostalo, a ovako mislimo i na voće koje je sezonsko i ima ga samo u toku ljeta. Ovdje ubrajamo i lubenicu koja je superzdrava za organizam, detoksikuje i hidrira. Cijene po kilogramu sada su dosta niže nego na početku sezone, što je još jedan razlog da kupite jednu i osvježite se.

Evo šta se dešava sa organizmom kada jedemo lubenicu.

Neutralizuje slobodne radikale

Kako je puna antioksidansa, lubenica pomže u uklanjanju bakterija. Za neutralizaciju je zaslužan likopen. Njega obično povezuju sa paradajzom, no lubenica ima 40% više likopena nego sirov paradajz.

Duže se osjećate sito

Ako pokušavate kontrolisati porcije i broj kalorija koje unosite u organizam, bitno je pronaći namrinice od kojih smo dalje siti. Lubenica je jedna od njih. Faktor koji puno doprinosti osjećaju sitosti je i koliko pojedemo. Što više pojedemo, to se sitije osjećamo i tu je sva prednost lubenice. Ona je prepuna vode i upravo zbog toga je možete pojesti više, a unijeti manje kalorija nego da jedete neko drugo voće.

Pomaže pri kontroli kilaže

Istraživači u studiji provedenoj 2019. godine zaključili su kako jedenje dvije šoljice lubenice dnevno doprinosti kontroliranju kilaže jer podstiče osjećaj sitosti. Tokom istraživanja dvije grupe dobijale su jednak broj kalorija, jedni iz lubenice, a drugi iz keksića s malo masti.

To znači da nisu sve kalorije jednake, zbog nekih se možemo osjećati više sito, zbog čega na kraju i pojedemo manje u danu.

Može podstaći glavobolje

Nedavna studija, koja je proučavala što sve može biti okidač za migrene, otkrila je da među okidačima može biti i lubenica. Gotovo 30% ispitanika dobilo je migrenu unutar 90 minuta od konzumiranja lubenice, piše Eat this.

Problemi sa probavnim sistemom 

Lubenica sadrži puno frukzote koja spada u skupinu FODAMP spojeva, odnosno fermentiranih oligosaharida, disaharida i monosaharida. Ljudi koji inače imaju probavnih problema trebali bi izbjegavati namirnice iz FODAMP kategorije jer one još dodatno pogoršavaju njihove tegobe. (novi.ba)

Previous articlePrije berbe primjenite ove savjete: Paradajz će se preporoditi, Imaćete zdrave plodove bez velike muke!
Next articleUništavamo automobil ali i svoje zdravlje: Da li i vi nakon paljena motora upalite i klimu? Odmah prestanite