Kristijan ne može donirati bubreg Milici: Obećao joj organ, pa prije 3 dana uradio nešto što se ne smije, “nisam znao”

Showbizz

Kristijan ne može donirati bubreg Milici: Obećao joj organ, pa prije 3 dana uradio nešto što se ne smije, “nisam znao”

Milica Adamović, djevojka kojoj je potreban bubreg i za čije je liječenje sakupljen novac, ove nedjelje bi trebalo da dobije informaciju ko od potencijalnih donora može da joj pokloni organ, ali, s obzirom na to da se Kristijan Golubović, koji se prvi javio da joj pomogne, tetovirao prije 3 dana, automatski je ispao iz “igre”.

Naime, tetovaža “stopira” svaku vrstu donorstva na 180 dana, odnosno, šest mjeseci, a kako su Milici lekari dali samo 6 mjeseci života, njoj je bubreg prekopotreban u što kraćem roku.

Kristijan je rekao za Telegraf.rs da nije znao da sveže tetovirani ne mogu da budu donori, i izrazio nadu da jedna mala sličica neće pokvariti njegovu želju da pomogne Milici. Ubijeđen je i da od svih potencijalnih donora jedino on odgovara.

– Nemam sidu, nemam ništa. Zdrav sam. Sterilne su igle, iz Amerike koje se predamnom iznesu. To je površinski deo kože, ne ide u krv. Nemam od koga da dobijem. Sam od sebe ne mogu da dobijem, sam sebe sam tetovirao i moju dejvojku. Malo smo se tetovirali – rekao je Golubović za Telegraf.rs i dodao da nije znao da od tetoviranja mora da prođe 6 mjeseci da bi bio donor, ni krvi ni organa:

– Znači, trebalo bi da su neki već umrli odavno. Ja sam donator krvi, dao sam je 40 puta do sada, a sav sam istetoviran. Baš se sjećam da sam uradio grudi i dao krvnu plazmu dečku za jetru. Ozdravio je jedno vrijeme, ali je nažalost poslije 7, 8 godina, preminuo. Ja sam čist, uglavnom, kao dren.

Dodaje da ne jveruje da bi jedna mala slika, urađena sterilnim iglama, mogla da spriječi da odu u Istanbul, ako su kompatabilni.

– Neće to ništa pokvariti. Ja sam anđeoski nastrojen. Kome god da sam pomogao, dobro mu je išlo. Ja sam uijbeđen da će ona dobiti moj bubreg od svih, mada ima dosta donatora. Moja krv je ista kao što je bila i prije. Ne tetoviram se ja u zatvoru, burgijom na ulici, ja se tetoviram u mojoj kući, sterilnoj, sa najboljim svjetskim mašinama, sa najskupljim majstorima – izričit je on.

Stroga pravila vezana za donorstvo, ipak, moraju da se poštuju. Po njima, i oni koji žele da doniraju organ, kao i oni koji bi da doniraju krv, to ne mogu da učine 180 dana nakon tetoviranja, koliko je potrebno virusima poput hepatitisa i HIV-a da se razviju.

Transplantacioni hirurg Urgentnog centra, dr Branislav Oluić, objašnjava za Telegraf.rs da je to period inkubacije virusa.

– Mora da se sačeka 180 dana da bi se videlo da potencijalni donator ne dobije neki od virusa kao što su hepatitis B ili C. Vjerovatno je da osoba neće biti pozitivna na virus, ali mora da se sačeka 180 dana, jer je to period inkubacije virusa – kaže Oluić za Telegraf.rs.

On objašnjava da ne može svako da bude dobor, i da se baš rijetko dešava da recipijent, odnosno, primalac organa bude kompatabilan sa nekim ko mu nije krvni srodnik.

– Mora da se uradi tipizacija tkiva i pogleda krv donatora. Izuzetno je rijetko da se nađe da bubreg donora baš odgovara, a da nije od srodnika. Zato se uvijek i gleda da se uzme od srodnika – oca, majke, brata.

Podsjećamo, godine 2009. Milici je, kada je imala svega 18 godina, zbog pogrešnih dijagnoza odstranjen lijevi bubreg.

Njoj su doktori nedavno dali 6 mjeseci života, jedino rešenje je novi bubreg, ali kako Milica nema živog srodnika koji bi mogao da joj donira bubreg, jedina nada je da se transplantaciju uradi u inostranstvu.

Novac u iznosu od 50.000 eura je sakupljen, ostalo je samo još da doktori kažu ko može da joj donira organ.

Kao prvi potencijalni donor ponudio se Kristijan Golubović, koji je poslao analize, ali on nije jedini.

– Imam tri potencijalna donora. Poslala sam njihove analize. Ja zaista vjerujem da će se neko pokazati kao odgovarajući i da će se ovaj proces konačno završiti. Kako sve radim sama, to mi oduzima mnogo energije. Iscrpljena sam – rekla je Milica ranije za Telegraf. (novi.ba)