Ona je prestala piti kafu – Pogledajte šta joj se dogodilo nakon samo tri sedmice

Zdravlje

Ona je prestala piti kafu – Pogledajte šta joj se dogodilo nakon samo tri sedmice

Novinarka stranice byrdie.com je zbog problema s kožom prestala piti kafu na tri sedmice, a rezultati su bili zapanjujući.

Prenosimo vam njena zapažanja.

“Ako ste barem jednom bili kod dermatologa, sigurna sam da vam je preporučio piti manje kafe ili da u potpunosti prestanete. Dermatolog me je više puta savjetovao da to učinim, ali nisam bila spremna da se odreknem svoje kofeinske ovisnosti. Ali, iz čiste radoznalosti sam odlučila ne piti kafu tri sedmice, a u nastavku ću vam ispričati do kakvih sam zapanjujućih rezultata došla.

Sigurno ste barem sto puta čuli nekog kako tvrdi da je odricanje od nekih namirnica doprinijelo boljem izgledu vaše kože. Vrlo često su u pitanju šećer, mliječni proizvodi, pšenično brašno ili kafa. Nebrojeno puta sam od dermatologa čula da će odricanje od kafe pridonijeti boljem izgledu moje kože, zato sam odlučila ukinuti svoj jutarnji ritual na nekoliko sedmica.

Pa, zašto je kafa “krivac”? Ukratko, znanstveno objašnjeno: kafa ima puno kiseline. Velike doze kiselog kofeina u kombinaciji s vašim hormonima, naročito hormonima stresa, utječu na pojačanu masnoću vaše kože. Povrh svega, kafa je diuretik i pospješuje mokrenje, tako da izaziva i dehidraciju. Ja spadam u skupinu ljudi koji piju do četiri kafe dnevno, pa sam na sigurnom putu za dehidraciju.

Prije svega, sigurno vas zanima da li mi je nedostajala kafa ujutro tijekom tri sedmice? Apsolutno. Nisam očekivala čudo, ali tijekom prve sedmice nije bilo nikakve razlike na mojoj koži lica.

Ali, u drugoj sedmici već su nestajale akne koje su se davno pojavile. Već u trećoj sedmici su nestale i moram priznati da mi je koža izgledala sjajno!!!

Proširene pore koje su me odavno mučile bile su manje nego ranije. Naravno, koža mi nije bila savršena, ali odricanje od kafe mi se najzad počelo sviđati.

Druga promjena koju sam primijetila je – manju razinu masnoće. Oduvijek sam imala nekoliko suhih područja na licu – oko nosa i brade, ali već u trećoj sedmici moja koža je bila jednakog sastava, što me natjeralo da vjerujem da je miješana suho-masna tekstura kože rezultat dehidracije uslijed konzumiranja kafe!

Ipak, moja koža nije postala savršena kao da je “fotošopirana” za tri sedmice, ali da ponovno pokušam, ne bih posrnula na 23. dan eksperimenta zbog ledene kafe. Mada, mislim da ću se u potpunosti odreći kave, a da će i rezultati biti bolji na duže staze.

Mislila sam da ću se osjećati tromo bez moje dnevne doze kofeina, ali je bilo suprotno (ok, osjećala sam se tromo tijekom prva dva dana eksperimenta). Ali, zapravo, želudac mi je reagirao na ledenu kavu koju sam popila. Sada sam ponovno u zoni bez kofeina – vidjet ćemo koliko će trajati, ali pokušat ću “izgurati” četiri sedmice. (magazin.ba)