Home Zdravlje Recept za med od bundeve: Domaći melem za jetru, lijek za holesterol...

Recept za med od bundeve: Domaći melem za jetru, lijek za holesterol i čudo za imunitet

263
0

Recept za med od bundeve: Domaći melem za jetru, lijek za holesterol i čudo za imunitet

Možda nikada niste čuli za med od bundeve, ali ova ukusna namirnica toliko je zdrava za organizam da ćete je verovatno jesti svaki dan.

Zbog velikog sadržaja vitamina i karotena, ovaj med ojačava imunitet, a zahvaljujući svom blago laksativnom i diuretskom delovanju, odličan je izbor kod problema hroničnog zatvora i različitih oboljenja debelog creva. Tu se spisak njegovih pozitivnih dejstva po organizam ne završava.

Posebno je delotvoran kod izlučivanja žuči i problema sa jetrom i bubrezima, a dobar je izbor i za osobe sa povišenim holesterolom. Smatra se i prirodnim lekom za mokraćne puteve.

Kako da napravite med od bundeve sami?

Isecite vrhove zrele bundeve i uklonite semenke i vlakna. U rupu koju ste izdubili sipajte med koji ili smeđi šećer, pa poklopite odsečenim vrhom bundeve. Ostavite da stoji deset dana na hladnom mestu. U tom periodu, šećer u bundevi će se otopiti.

Najbolje bi bilo da med čuvate u frižideru u čistoj staklenoj tegli sa poklopcem najduže mesec dana. Da bi ga sačuvali duže, možete ga prokuvati do zagušćivanja, ali u tom slučaju se izgubi deo korisnih sastojaka.

Možete jesti kao poslasticu, dve do tri kašike dnevno ili zasladite čaj njim. (magazin.ba)

Previous articleOvo je muž Suzane Mančić, bogati bizmismen: Svi se iznenade kad ih vide zajedno, evo kako on izgleda
Next articleIma aferu sa taštom: Pohotna je, bolja od moje devojke, a kad nas je uhvatio njen sin – tražila mu je ovo