Kupus je glavni prirodni lijek: 9 zdravstvenih prednosti kupusa

Zdravlje

Kupus je glavni prirodni lijek: 9 zdravstvenih prednosti kupusa

Uprkos impresivnom sadržaju hranjivih sastojaka, kupus se često zanemaruje. Dolazi u raznim oblicima i bojama, uključujući crvenu, ljubičastu, bijelu i zelenu, a listovi mogu biti ili naborani ili glatki. Ovo povrće se uzgaja širom svijeta hiljadama godina i može se naći u raznim jelima, uključujući kiseli kupus, kimči i kupusovu salatu. Pored toga, kupus je prepun vitamina i minerala.

Ovaj članak otkriva 8 iznenađujućih zdravstvenih blagodati kupusa, a sve podržane naukom.

1. Kupus je prepun hranjivih sastojaka

Iako je kupus vrlo malo kalorija, ima impresivan hranjivi profil. U stvari, samo 1 šolja (89 grama) sirovog zelenog kupusa sadrži:

Kalorije: 22. Proteini: 1 gram. Vlakna: 2 grama. Vitamin K: 85% RDI-a. Vitamin C: 54% RDI-a. Folat: 10% RDI. Mangan: 7% od IRD-a. Vitamin B6: 6% RDI-a. Kalcijum: 4% RDI-a. Kalijum: 4% RDI. Magnezijum: 3% od IRD-a.

Kupus sadrži i male količine drugih mikroelemenata, uključujući vitamin A, gvožđe i riboflavin. Kao što možete vidjeti na gornjoj listi, bogat je vitaminom B6 i folatima, koji su neophodni za mnoge važne procese u tijelu, uključujući energetski metabolizam i normalno funkcioniranje živčanog sustava.

Pored toga, kupus je bogat vlaknima i sadrži snažne antioksidanse, uključujući polifenole i sumporna jedinjenja . Antioksidanti štite organizam od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Slobodni radikali su molekuli koji imaju neparan broj elektrona, što ih čini nestabilnima. Kada njihov nivo postane previsok, mogu oštetiti vaše stanice. Kupus je posebno bogat vitaminom C, snažnim antioksidansom koji može zaštititi od bolesti srca

2. Može vam pomoći da kontrolirate upalu

Upala nije uvijek loša stvar. Zapravo, vaše se tijelo oslanja na upalni odgovor kako bi zaštitilo od infekcije ili ubrzalo zacjeljivanje. Ova vrsta akutne upale normalan je odgovor na ozljedu ili infekciju.

S druge strane, kronična upala koja se javlja kroz duži vremenski period povezana je s mnogim bolestima, uključujući bolesti srca, reumatoidni artritis i upalne bolesti crijeva .

Krstasto povrće poput kupusa sadrži mnogo različitih antioksidansa za koje je dokazano da smanjuju hroničnu upalu. Zapravo, istraživanje je pokazalo da jedenje više križnog povrća smanjuje određene markere upale u krvi.

3. Kupus je prepun vitamina C

Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, vitamin je topiv u vodi koji služi mnogim važnim ulogama u tijelu. Uz to, vitamin C pomaže tijelu da apsorbira ne-hem željezo, vrstu željeza koja se nalazi u biljnoj hrani .

4. Pomaže u poboljšanju probave

Ako želite poboljšati svoje probavno zdravlje, kupus bogat vlaknima je pravi put.

Ovo hrskavo povrće puno je netopljivih vlakana pogodnih za crijeva , vrste ugljikohidrata koji se ne mogu razgraditi u crijevima. Netopljiva vlakna pomažu u održavanju probavnog sustava dodavanjem nasipa stolici i promicanjem redovitog pražnjenja crijeva.

5. Pomaže da vaše srce bude zdravo

Kupus sadrži moćne pigmente nazvane antocijanini, za koje je dokazano da smanjuju rizik od srčanih bolesti.

6. Može smanjiti krvni pritisak

Kalij pomaže u održavanju krvnog pritiska unutar zdravih granica. Povećanje unosa hrane bogate kalijumom, poput kupusa, može pomoći u snižavanju visokog nivoa krvnog pritiska.

7. Može pomoći u smanjenju nivoa holesterola

Neki ljudi misle da je sav holesterol loš, ali je neophodan za pravilno funkcioniranje tijela. Kupus sadrži dvije supstance za koje je dokazano da smanjuju nezdravu razinu LDL holesterola.

Topiva vlakna

Pokazalo se da topiva vlakna pomažu u snižavanju „lošeg“ nivoa LDL holesterola vezujući se za holesterol u crijevima i sprečavajući da se apsorbiraju u krv. Kupus je dobar izvor topivih vlakana. Zapravo je oko 40% vlakana koja se nalaze u kupusu rastvorljivo.

Kupus sadrži supstance nazvane fitosteroli . Oni su biljna jedinjenja koja su strukturno slična holesterolu, a smanjuju LDL holesterol blokirajući apsorpciju holesterola u probavnom traktu.

8. Kupus je odličan izvor vitamina K

Vitamin K je kolekcija vitamina topivih u mastima koji igraju mnoge važne uloge u tijelu. Vitamin K je presudan za zgrušavanje krvi. Kupus je izvrstan izvor vitamina K1.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje (fazon.info)