Recept za sirup od koprive: Sok koji obnavlja cijelo telo, jača imunitet, štiti od bolesti

Zdravlje

Recept za sirup od koprive: Sok koji obnavlja cijelo telo, jača imunitet, štiti od bolesti

Kopriva dolazi iz sjeverne Evrope i Azije. Njeno naučno ime je Urtica dioica . Listovi, stabljika ili korijen biljke koprive mogu se zdrobiti i od njih napraviti prah, tinkture, kreme, čajeve i još mnogo toga. Iako ga ljudi stoljećima koriste kao biljni lijek , moderna istraživanja također podržavaju mnoge potencijalne zdravstvene koristi koprive i čaja od koprive.

1. Zdravlje urinarnog trakta

Kopriva može pomoći izbacivanju štetnih bakterija iz urinarnog trakta. To može koristiti ljudima koji imaju urinarna stanja, poput benigne hiperplazije prostate (BPH) . BPH uzrokuje povećanu prostatu kod muškaraca. To može uzrokovati bol ili druge probleme s mokrenjem.

Kopriva takođe može pomoći u podršci bilo kakvih lijekova koje uzimate protiv infekcija ili stanja povezanih s mokraćnim kanalima. Prvo razgovarajte sa svojim liječnikom o svim mogućim interakcijama između biljnih lijekova i lijekova koje uzimate.

2. Artritis i bol

Kopriva se u prošlosti koristila za liječenje bolova i bolnih mišića, posebno povezanih s artritisom . Fondacija za artritis sugerira da čaj od koprive takođe može smanjiti upalu i povezanost boli sa osteoartritisom.

3. Upravljanje šećerom u krvi

Kopriva je pokazala neke obećavajuće efekte na nivo glukoze u krvi. Može pomoći gušterači da stvori ili oslobodi više insulina, hormona koji smanjuje šećer u krvi.

Recept za sirup od koprive:

Kopriva je već počela da niče svuda. Videćete je po livadama, oko kuća, uz reke. Nađite čisto mesto, daleko od saobraćaja i uberite vrhove mlade koprive

Sastojci (osnovni recept):

1 litra prokuvane vode; 400 gr svežih, mladih listova koprive; 7 limuna; 800 gr smeđeg šećera; 5 supenih kašika livadskog meda.

Priprema:

Listove koprive dobro operite. U posudu sipajte vodu i 5 limuna koje ste prethodno isekli. Poklopite posudu i ostavite da odstoji 24 sata. Sledeći dan dobro izgnječite sve sastojke, pa procedite. Dodajte šećer i sveže isceđen sok od preostala 2 limuna.

Zagrejte smesu do vrenja i ostavite 5 minuta da vri, uz neprestano mešanje. Ako primetite penu, uklonite je s površine. Med stavite na kraju kada se smesa ohladi. Sipajte u sterilizovanu flašu i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem.
Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje  (fazon.info)