TREŠNJE SU JEDNE OD NAJZDRAVIJIH VOĆKI: Ali, ako ih jedete na ovakav način, mogu biti vrlo opasne

Zdravlje

TREŠNJE SU JEDNE OD NAJZDRAVIJIH VOĆKI: Ali, ako ih jedete na ovakav način, mogu biti vrlo opasne

Ovih dana, kad je već uveliko u toku sezona trešanja, pojedinci ne bacaju koštice, već ih gutaju. Koliko to može da bude opasno objašnjava gastroenterološkinja dr Vladislava Bulat.

Od ljekara hitne pomoći se može čuti kako malo-malo imaju intervenciju, jer je neko trešnje ili višnje jeo cijele – sa sve košticama. To nije nimalo naivno.

– Bilo koje koštice od voća, i kod mladih, ali posebno kod starijih, mogu da naprave veliki problem u gastroenterološkom traktu. Naime, s godinama se zbog slabosti mišića javljaju proširenja u debelom crevu, poput džepova. Tu koštice mogu da zapadnu i ostanu i to se onda obično rješava hirurškim putem – kaže dr Bulat.

Pritom, to nije jedini problem koji koštice mogu da izazovu.

– Koštice ne mogu da se svare i, ako neko ima bilo kakav problem sa slabijem varenjem, koštice se duže zadržavaju i mogu vremenom da nabubre i naprave problem i kod mlađih – objašnjava doktorka.

Sve dobre strane trešnji

U 100 grama svežih trešanja, u proseku, ima 32 kalorije, a od toga je 82 g vode, 0,2 g masti, 1 g bjelančevina, 16 g ugljenih hidrata, 12 g šećera i 2,1 g vlakana. Trešnja sadrži sve vitamine i minerale, iako u manjim količinama, kao i celulozu, pektin i organske kiseline.

Ova voćkica bogata je kalijumom i zato dobro deluje na izlučivanje vode iz organizma. Zbog toga, ali i činjenice da nemaju masti, trešnje su idealne za održavanje vitke linije ili mršavljenje. Zato ih slobodno jedite između obroka ili koristite u voćnim salatama. (novi.ba)