KOLIKO PUTA PROVERAVATE DA LI STE ISKLJUČILI ŠPORET ILI PEGLU? Dr Milena Jokić OTKRILA TRIK koji će vam POMOĆI!

Zanimljivosti

KOLIKO PUTA PROVERAVATE DA LI STE ISKLJUČILI ŠPORET ILI PEGLU? Dr Milena Jokić OTKRILA TRIK koji će vam POMOĆI!

Izađete iz kuće i mislite da niste isključili sve aparate? Psihoterapeutkinja otkriva kako da prevaziđete opsesivno-kompulsivni poremećaj.

Koliko puta ste se izašli iz kuće i krenuli da razmišljate da li ste ugasili šporet, bojler, peglu ili zaključali ulazna vrata? Zatim kreće napad panike i razmišljate šta sve može da se desi, da li da se vratite nazad ili dignete celu porodicu ili partnera ”na noge”?

Sasvim je u redu da ponekad usled milion obaveza razmišljate da li ste nešto zaboravili ili niste, međutim ukoliko to postane učestalo i konstantno vas te misli more, onda je reč o opsesivno-kompulsivnom poremećaju.

Ovaj poremećaj se ispoljava na različite načine, a jedan od njih je upravo neprestano proveravanje da li je u kući sve u najboljem redu. Od ovoga pati dva do tri odsto ljudi na svetu, i opšte je poznat, a psihoterapeutkinja Milena Jokić objasnila je o čemu se zapravo tu radi.

Inače, opsesivno-kompulsivni poremećaj karakterišu neprestane, uznemirujuće misli, čak opsesije da je potrebno obaviti neke korake, nešto uraditi kako bi se izbegle nevolje i problemi. Najčešće su to misli koje se tiču zdravlja, poput onih ”da li ste dobro oprali ruke”, mogu biti agresivne, a često su vezane i za partnerske odnose i potrebu da sve bude ”pod konac”.

Doktorka je objasnila zbog čega se to dešava, ali i kako a izađemo na kraj sa tim:

”Ono što je ključno u osnovi ovog poremećaja jeste potreba za sigurnošću i kontrolom. Dakle, kada je nivo stresa vrlo intenzivan i van nekih naših domašaja, kada na neki način nismo u stanju da “izađemo na kraj” sa nekim stvarima, događa se da tu kontrolu “prelijemo” ili “prebacimo” na nešto što je u našoj moći – kao što je na primer beskrajno proveravanje kućnih uređaja pre izlaska iz stana, prečesto pranje ruku ili potreba da stvari u ormanu budu složene tačno u milimetar”.

I savetovala je kako da se rešimo ovakvih misli:

“Najčešći način da se rešimo ovakvih misli i da se izborimo sa opsesivno-kompulsivnim poremećajem je pre svega da razumemo odakle i zbog čega se javlja, da shvatimo šta ga izaziva, a zatim da radimo na “hvatanju” sopstvenih misli i tehnikama koje se koriste da se one rekonstruišu. Najdelotvorniji paihoterapijski pravac u slučaju ovih poremećaja je kognitivno bihejvioralna terapija koja pruža širok spektar alata u tom smislu”, istakla je Milena.

O čemu je reč?

”Kako biste smanjili svoje nagone za stalnim proveravanjem, možete mobilnim telefonom da fotografišete ugašeni šporet ili peglu, pa kada vam dođe misao da to niste uradili i želja da se vratite kući i da je spasite moguće katastrofe, samo pogledajte u telefon”, rekla je Milena i dodala: ”Naravno, ovo je kratkoročno rešenje, ali može da bude od koristi, kao i svaki poremećaj i ovaj zahteva razgovor sa stručnim licima i adekvatnu psihološku analizu i pomoć”. (espreso.co.rs)