OVA VRSTA VOĆA JE NAJBOLJA ZA ZDRAVLJE JETRE: Obnavljaju njenu funkciju, ali pazite na količinu koju unosite!

Zdravlje

OVA VRSTA VOĆA JE NAJBOLJA ZA ZDRAVLJE JETRE: Obnavljaju njenu funkciju, ali pazite na količinu koju unosite!

Jetra zaslužuje vašu pažnju i redovnu dozu najboljih namirnica koje joj pomažu u obavljanju brojnih važnih funkcija.

Bezalkoholna masna bolest jetre (NAFLD) je jedna od vodećih uzroka smrti u svijetu i pogađa jednu četvrtinu stanovništva SAD, prema podacima klinike Mejo.

NAFLD nije povezan sa konzumacijom alkohola, ali karakteriše je upala jetre i može da dovede do istog oštećenja šrouzrokovanog prekomjernim konzumiranjem alkohola – ožiljaka na jetri poznatih kao ciroza.

Naslage masti se obično stvaraju u jetri zbog prekomjerne težine ili gojaznosti, visokog šećera u krvi i visokih triglicerida, masnoće u krvi.

Stručnjaci kažu da su borovnice najbolje voće koje možete jesti za dobrobit vaše jetre.

„Divlje borovnice imaju najveću koncentraciju antocijanina: prirodnog pigmenta koji bobicama daje prekrasnu plavu nijansu“, kaže registrovana dijetetičarka i nutricionista Lorin Manaker.

Ona kaže da podaci pokazuju da antocijanini mogu da se suprotstave oksidativnom stresu koji može da se pojavi u jetri i smanji upalu povezanu sa jetrom“.

Što su antocijanini?

Antocijanini se nalaze u ljusci crvenog, ljubičastog i plavog voća, povrća i cjelovitog zrna žitarica. Istraživanja pokazuju da je njihov sadržaj proporcionalan gustini boje.

Dakle, borovnice, kupine, maline, brusnice, ribizle i jagode dobri su izvori antioksidansa – što ih krasi intenzivnija boja, to bolje. Manaker napominje da ne bi trebalo jesti prevelike količine borovnica.

„Konzumiranje previše voća može da dovede do prevelikog unosa fruktoze, što može negativno da utiče na jetru“, kaže nutricionista.

Ona dodaje da je korišćenje divljih borovnica za pripremu smutija ili ovsene kaše, ali i konzumiranje samih zrna odlična opcija i predstavlja vrijednu aktivnost usmjerenu brizi o ovom, veoma važnom, organu, prenosi Index.hr.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)