OVO JE ORIGINALNI RECEPT ZA BOSANSKE RUŽICE: Tope se u USTIMA zbog TAJNOG SOČNOG PRELIVA

Zanimljivosti

OVO JE ORIGINALNI RECEPT ZA BOSANSKE RUŽICE: Tope se u USTIMA zbog TAJNOG SOČNOG PRELIVA

Bosanske ružice sa orasima lako se prave, a savršeno su ukusne i sočne.

Ukoliko ste ljubitelj baklave i kolača zalivenih sirupom, sigurno će vam se svideti i tradicionalne bosanske ružice sa orasima. Savršeno su sočne, a ono što im je dodatni plus je da se prave brže i lakše od baklave. Da bi bolje upile preliv, trik je da ih dok su još vruće zalijete tek skuvanim filom i da ih ostavite da odstoje, najbolje preko noći.

Sastojci:

1 pakovanje kora za pitu

200 g maslaca

700 g mlevenih oraha

20 ml ulja

100 g šećera

Za sirup:

1 kg šećera

1 litar vode

1 limun

Priprema:

Mlevene orahe pomešajte sa šećerom, a maslac rastopite i pomešajte sa uljem. Uzmite jednu koru, premažite je maslacem, pospite je ravnomerno orasima, stavite sledeću koru, opet je pospite, a zatim isto uradite i sa ostalim korama dok ih sve ne potrošite.

Potom sve zamotajte po dužini. Sve zajedno premažite maslacem, pa secite na parčiće debljine oko 2 centimetra i ređajte na pleh za pečenje. Svaku ružicu premažite maslacem. Rernu zagrejte na 180 stepeni i pecite ih oko pola sata. U veću šerpu pomešajte vodu i šećer, pa kuvajte na vatri dok se sav šećer ne rastopi. Kada prokuva dodajte limun isečen na kolutove i kuvajte oko 5 minuta. Kada su ružice pečene prelijte ih vrućim sirupom i ostavite da se ohlade. (espreso.co.rs)