POSTOJI VIŠE RAZLOGA ZAŠTO VAM CURI VODA IZFRIŽIDERA: Evo šta kažu majstori, ovako možete da sanirate štetu!

Zanimljivosti

POSTOJI VIŠE RAZLOGA ZAŠTO VAM CURI VODA IZFRIŽIDERA: Evo šta kažu majstori, ovako možete da sanirate štetu!

Ništa gore nego kad uđete u kuhinju da nešto obavite a sačeka vas bara vode oko frižidera.

Onda prvo rješavate novonastalu situaciju, pa tek ono zbog čega ste došli do kuhinje. Istina je da smo samo privremeno otklonili problem.

Majstori su ukazali na najčešće razloge zbog kojih se frižider kvari, ali su, takođe, ponudili i par korisnih savjeta kako da sanirate štetu.

1. Odvod za odmrzavanje je blokiran

Začepljen odvod za odmrzavanje je najvjerovatniji uzrok curenja vode iz frižidera. Vjerovatno je blokiran ostacima hrane, što onda izaziva nakupljanje vode, koja se zatim pretvara u led. Ovo spriječava da se kondenzacija u frižideru odvodi; umjesto toga, nakuplja se na dnu frižidera ili na policama, natapajući i uništavajući hranu na njima.

Da biste sprečili stvaranje vode unutar uređaja, uverite se da često čistite odvodni otvor. Ovo možete očistiti mekim sredstvom za čišćenje slamki ili cevi za najbolje rezultate.

2. Vodovod je zapušen

Ako ispod vašeg frižidera ima izlivanja, vjerovatno je da je vod za dovod vode blokiran. Linija za dovod vode je ono što isporučuje i rashlađenu vodu i led u dispenzer za piće na vašem frižideru. Ako se začepio ili pocjepao, biće potrebno brzo rješenje.

Da biste očistili zaleđen vod za dovod vode, isključite frižider, a zatim provjerite da li je ventil za zatvaranje zatvoren bez ikakvih curenja ili pregiba. Ovaj ventil se obično može nalaziti ispod sudopere ili iza frižidera. Vrlo često će led biti odgovoran za blokadu, pa će frižider morati da ostane isključen dva sata dok se odmrzava. U slučaju pucanja na dovodnoj liniji, ovo je jeftino zameniti novim i lako se ponovo instalira.

3. Frižider je postavljen neravnomjerno

Frižideri se obično postavljaju sa blago podignutim prednjim krajem; ovo omogućava rashladnoj tečnosti da teče, što znači da se kondenzacija ne nakuplja, a kasnije i lokve ispod frižidera. Međutim, ako je vaš frižider isključen, posebno ako je nagnut naprijed, vjerovatno je da se kondenzacija nakuplja i da uzrokuje curenje vode iz frižidera.

Možda bi trebalo da još jednom provjerite da li je vaš frižider na ravnoj površini i da nije ni na koji način neuravnotežen. Ako jeste, zaptivka na vašim vratima se možda ne zatvara pravilno i kondenzovana voda neće izlaziti niz odvodni otvor, pa proverite da li su noge frižidera pravilno podešene – ako je ispravno, kada ostavite vrata odškrinuta, trebalo bi da polako se sam zatvori.

4. Vrata su ostala otvorena ili ne dihtuju dobro

Ako frižider propušta vodu i ne deluje dovoljno hladno, možda se vrata ne zatvaraju kako treba zbog nakupljanja leda. Uklonite sve predmete i temeljno odmrznite frižider sa zamrzivačem da biste rešili ovaj problem. Ovaj zadatak bi trebalo da se obavlja svakih šest mjeseci kako bi se osiguralo da frižider radi što je moguće efikasnije.

Ili je možda guma na vašem frižideru postala istrošena, što znači da vrata frižidera nikada nisu pravilno zatvorena? U tom slučaju će biti potrebna nova zaptivka koju ćete morati da nabavite od proizvođača vašeg frižidera.

Gdje je otvor za odvod u frižideru?

Otvor za odvod u frižideru se obično nalazi na zadnjem zidu frižidera, na dnu ili blizu njega. To je mala centralna rupa sa kosim grebenima koji vode dole i isporučuju vlagu koja kaplje niz zadnji dio frižidera.

Šta treba da učinite ako vaš frižider ne prestaje da curi?

Ako ste proverili otvor za odvod, dovod vode, boce sa poklopcima, zaptivku na vratima i položaj frižidera, možda je vrijeme da pozovete profesionalce. Obično je najbolje da prvo kontaktirate svog proizvođača da vidite da li je vaš frižider u garantnom roku i u tom slučaju ne bi trebalo da vam bude naplaćena popravka. (novi.ba)