ZBOG VRUĆINE VAM STRADAJU ZUBI, A TO I NE ZNATE: Jednom navikom vi doprinosite tome, evo šta treba da izbjegnete!

Zdravlje

ZBOG VRUĆINE VAM STRADAJU ZUBI, A TO I NE ZNATE: Jednom navikom vi doprinosite tome, evo šta treba da izbjegnete!

Stručnjaci otkrivaju zašto visoke temperature loše utiču na naše zube i kako da ih dodatno ne uništavamo u vrelim ljetnjim danima!

Tijelo pripremamo za izlaganje suncu tako što nanosimo kreme sa zaštitnim faktorom, oči štitimo naočarima za sunce, ali postoji jedan dio tijela na koji i ne pomišljamo da vrućina utiče.

Vjerovali ili ne, visoke temperature veoma negativno utiču na vaše zube, a stručnjaci su objasnili i zašto.Ortodont dr Kaled Kasem upozorava da visoke temperature dovode do stvaranja sitnih pukotina na zubnoj gleđi, zbog čega su zubi ljeti osjetljiviji.

“Osjetljivost zuba je česta, posebno ljeti kada češće pijemo hladne napitke ili jedemo sladoled, ali zašto se to dešava?

Kako se temperature mjenjaju po sezonama, zaštitna zubna gleđ se proširuje i skuplja različitom brzinom ostvaljajući dentin (sloj ispod zubne gleđi koja pokriva spoljašnjost zuba) izloženim. Zbog toga su zubi osjetljiviji”, kaže dr Kasem.

On ističe da na vrijeme ne možemo da utičemo, ali kaže da ima načina da smanjimo osjetljivost zuba – konzumirajući napitke sobne temperature umjesto onih ledenih, a savjet je i da koristimo pastu za osjetljive zube.

Dehidracija usporava proizvodnju pljuvačke, koja je ključna za ispiranje bakterija i ostataka hrane i pića, zbog čega se ovi ostaci lakše lijepe za zube i dovode do razvoja karijesa.

“Konzumiranje najmanje dva litra vode dnevno će spriječiti dehidraciju i obezbjediti normalnu proizvodnju pljuvačke”, kaže dr Kasem. (novi.ba)