ZNATE LI ŠTA VIŠE POMAŽE PRI VELIKIM VRUĆINAMA: Tuširanje hladnom ili toplom vodom

Zanimljivosti

ZNATE LI ŠTA VIŠE POMAŽE PRI VELIKIM VRUĆINAMA: Tuširanje hladnom ili toplom vodom

Jako hladna, baš kao i pretopla voda utječe na proces grijanja tijela pa se, kažu liječnici, ljeti najbolje tuširati mlakom vodom.

Dok temperature u termometrima rastu, hladan se tuš čini kao dobra ideja, no koliko je stvarno pametno tuširanje ledenom vodom?

I iako neki liječnici kažu da će nas ljeti i topla voda dovoljno rashladiti, stručnjaci iz tvrtke Cladding Direct tvrde da će ona dodatno ugrijati organizam.

Bez ijedne krajnosti jako hladna, baš kao i pretopla voda utječe na proces grijanja tijela, a prema stručnjacima pretopli tuš dodatno grije tijelo. Ipak, ističu kako je ljeti i tuširanje hladnom vodom također kontraproduktivno, jer će ona tijelo zavarati da misli da je vani hladno; i da ne treba aktivirati vlastiti mehanizam hlađenja, znojenje.

Hladan tuš također utječe na protok krvi u koži. Iako se hladan tuš čini kao savršeno rješenje za rashladiti se za vrućeg vremena, hladna će voda smanjiti protok krvi u kožu, a neće sniziti temperaturu tijela; što ono najviše treba tijekom toplinskog vala.’

– Prilikom tuširanja hladnom vodom toplina se zadržava u tijelu pa; iako nas kratkoročno može rashladiti, već za par minuta će vam biti još toplije nego prije tuširanja – kaže Glen Coulson iz Cladding Directa,.

Isto tako, dodaje, uranjanje u ledeno hladnu vodu može izazvati šok i brojne reakcije; od hiperventilacije do srčanog udara.’ Zato se, zaključuje, ljeti najbolje tuširati mlakom vodom.

– Hladnija je voda dobra ako se previše znojite kad je vani vruće – rekla je za Metro dr. Abha Gulati, dermatologinja klinike The Harley Street Dermatology. “I obavezno se tuširajte malo dulje kako biste bili sigurni da vam je tjelesna temperatura dovoljno snižena da zaustavite znojenje.

” Pred kraj tuširanja stručnjaci predlažu i postupno smanjivanje topline, u intervalima od desetak sekundi, kako bi se tijelo aklimatiziralo i ohladilo. Poslije tuširanja – Nakon tuširanja se obucite u hladnijoj prostoriji kako biste izbjegli da se odmah oznojite, te prozračite kupaonicu da se ne stvaraju paru i vlažni zrak – kaže dr. Gulati, “i nemojte se trljati već lagano tapkajte ručnikom po sebi”.

“Prejako trljanje ručnikom uzrokuje trenje i povećava tjelesnu temperaturu, a može uzrokovati i pretjeranu suhoću i iritaciju kože”, dodaje. (novi.ba)