Zaboravite na nadimanje, bolove u stomaku i zatvor: Ovo su ubjedljivo najbolji prirodni laksativi!

Zanimljivosti

Zaboravite na nadimanje, bolove u stomaku i zatvor: Ovo su ubjedljivo najbolji prirodni laksativi!

Problemi s probavom mogu izrazito utIcati na vašu svakodnevnicu. Grčevi, nadutost i zatvor samo su neke od tegoba koje možete rešiti čišćenjem creva uz pomoć prirodnog laksativa.

Zatvor ili konstipacija mogu biti veliki problemi jer se upravo u debelom crevu mogu nakupiti mnoge loše bakterije. Za zdravlje vašeg organizma nužno je obavljanje velike nužde koja pomaže izbaciti ostatke hrane koji mu nisu potrebni. Ako patite od zatvora i ne uspevate da obavite veliku nuždu, hrana može predugo ostati u probavnom traktu. U tom slučaju pokreću se bakterije i stvaraju fermentaciju što može rezultirati i neugodnim vetrovima, nadutošću i bolovima.

Ako patite od zatvora i često se događa da imate spor metabolizam, izbegavajte ove namirnice:

banane
crveno meso
mlečni proizvodi u velikim količinama
masna hrana
pirinač
slani štapići
slatki gazirani napici

Ako se zatvor pojavljuje već neko vreme, a koristite i prirodne laksative, proverite koje lekove uzimate. Mnogi lekovi mogu izazvati opstipaciju. Takođe, ako brzo jedete i ne žvaćete dovoljno svoju hranu, želudac i creva će teže razgraditi ono što unesete.

Kućni recepti za prirodni laksativ

Postoje mnoge namirnice koje možete koristiti kako bi se rešili zatvora. Dodajte ih svakodnevnoj ishrani i omogućite brz rad metabolizma. Pokretanje metabolizma i često obavljanje nužde jedna je od stavki skoro svake zdrave dijete. Najbolji prirodni laksativ su namirnice pune vlakana.

Šljive i sok od šljiva

Šljive su voće koje je puno topivih vlakana, a sadrže i visoku dozu vitamina A, gvožđa i kalijuma. Osim što pomažu u probavi, šljive pomažu zdravlju srca. Sok od šljive, ako ga konzumirate svakodnevno, može pomoći kod problema sa zatvorom.
Za pripremu ovo prirodnog laksativa potrebno vam je:

4 litre vode
1 kg zrelih šljiva
200 grama šećera
2 žličice limunske kiseline
staklene boce za sok

Priprema:

Sve šljive operite, očistite tako da izdvojite koštice, pa ih narežite na četvrtine kako bi ih lakše skuvali. Kuvajte šljive u dve litre vode, ali na laganoj vatri sve dok ne omekšaju. Kada šljive omekšaju pustite da se malo ohlade. Izvadite ih iz vode u kojoj su se kuvale, a lonac s vodom ostavite sa strane. Usitnite kuvane šljive štapnim mikserom ili u blenderu pa procedite. Deo koji vam je ostao nakon ceđenja vratite u vodu u kojoj su se kuvale. U lonac sada dodajte šećer, 2 kašičice limunske kiseline i još 2 litre vode. Ponovno kuvajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Kuvanje bi trebalo trajati oko 15 minuta.

Za vrijeme kuhanja povremeno pomiješajte i u međuvremenu pripremajte boce za sok. Boce sterelizirajte u pečnici i lagano ih ugrijte na 70 stupnjeva. Kada se sok skuha, točite ga u vruće boce. Zatvorite nepropusnim čepom. (novi.ba)