Hodao je bos, a onda osjetio nesnosan bol: Ljekari nisu mogli da pronađu uzrok, a kad vidite šta su našli pod mikroskopom – Oči će vam stati, zar je moguće?

Zdravlje

Hodao je bos, a onda osjetio nesnosan bol: Ljekari nisu mogli da pronađu uzrok, a kad vidite šta su našli pod mikroskopom – Oči će vam stati, zar je moguće?

Kada su mu doktori pregledali stopalo pod mikroskopom, nisu mogli da povjeruju sta vide.

Nakon što je neko vrijeme hodao bosonog, neimenovani Brazilac(35) osjetio nesnosan bol u stopalu, a kada je došao u bolnicu, nije mogao da vjeruje šta je uzrok. Trpio je bolove osam sati, a kada više nije mogao da stane na nogu, shvatio je da je stvar postala ozbiljna.

Kada su mu ljekari pregledali desno stopalo, pronašli su dlaku, koja mu se zabola u petu toliko duboko da je dospela do nerava. To stanje se zove “cutaneous pili migrans”. Dlaku dugu oko jedan centimetar izvukli su pincetom i odmah je nastupilo olakšanje. Bol je nestao.

Mikroskopski pregled otkrio problem

Muškarac se javio bolnici u Sao Paolu, a pregledao ga je dermatolog dr. Fred Bernardes Filho. Ustanovio je da nema povrede zgloba ni drugih oštećenja. Ali, kada je zamolio pacijenta da hoda na prstima, a zatim na peti, čovjek se požalio da ga strašno boli desna peta.

Ljekari su zatim ponovo pregledali njegova stopala pod mikroskopom i utvrdili da ispod kože ima dlaku. Uklanjanjem stranog tijela muškarac je konačno odahnuo.

Dlaka je naime, ušavši pod kožu, ostala u području u kojem je mogla da stimuliše nervne završetke. Ljekari su objavili da je riječ o događaju od prije dvije godine i da je pacijent bio bjelac, ali su istakli da je CPM češći kod Azijata. Razlog je što oni imaju gušće i ravnije dlake koje lakše ulaze pod kožu. Stoga savjetuju i drugim ljekarima da posumnjaju na tu dijagnozu ako se pacijent požali na bolove u stopalima. (novi.ba)