Recept: Napravite prirodan sprej protiv komaraca ili zamku

Zanimljivosti

Recept: Napravite prirodan sprej protiv komaraca ili zamku

Uživanje u lepim, letnjim danima često mogu da pokvare dosadni komarci. Ljudi najčešće kupuju različita hemijska sredstva kako bi se zaštitili od komaraca ali ta sredstva sa druge strane mogu biti štetna po zdravlje, posebno dece koja imaju osetljivu kožu.

Ukoliko želite da izbegnete hemijska sredstva i okrenete se prirodnim ali i jeftinijim načinima sprečavanja ujeda komaraca na pravom ste mestu. U ovom tekstu prenećemo recepte za prirodan sprej protiv komaraca, kao i uputstvo kako da napravite kućnu zamku za komarce i tako ih izbegnete u vašem domu.

Recept: prirodan sprej protiv komaraca
Potrebno je: sušena nana (menta), lavanda, kamilica (može i bez nje), voda i medicinski alkohol.

Priprema: prokuvajte šolju vode, a zatim u tu vrelu vodu dodajte ukupno 3-4 kašike gore pomenutog sušenog bilja. Ostavite poklopljeno dok se ne ohladi, a nakon toga dodati malo alkohola.

Tečnost koju ste dobili prespite iz šolje u bočicu koja ima raspršivač i dobili ste vaš sprej protiv komaraca. Ovaj recept je namenjen odraslim osobama jer sadrži alkohol koji nije preporučljiv za dečiju kožu.

Ukoliko želite da ga koristite za decu zamenite alkohol jabukovim sirćetom. Sprej je vrlo delotvoran kao i onaj koji kupite, samo se mora češće nanositi.

Drugi recept protiv komaraca pogodan i za decu
Potrebno je: litar jabukovog sirćeta, 10 kašika različitog sušenog bilja po izboru od sledećih: ruzmarin, lavanda, timijan, žalfija i menta.

Priprema: vašu kombinaciju biljaka stavite u staklenu teglu i prelijte ih jabukovim sirćetom pa dobro zatvorite poklopcem.

Ostavite teglu na sobnoj temperaturi dve do tri nedelje uz svakodnevno mućkanje. Nakon perioda stajanja, procedite tečnost kroz cedaljku u flašu i čuvajte je u frižideru.

Upotreba: kada želite da napravite vaš sprej, pomešajte dobijenu aromatičnu tečnost sa vodom u istoj razmeri. Na primer, pola flašice sa raspršivačem vode, a pola aromatična tečnost. Dobili ste sprej koji je spreman za upotrebu i vrlo je efikasan protiv komaraca.

Ukoliko je do ujeda već došlo preporučuje se mazanje sa nekim od sledećih sredstava: etarična ulja lavande, lovora, limunske trave, aloe vera gela, krema od kamilice, propolis, neven, soda bikarbona.

Napomena za decu: ukoliko koža deteta burno reaguje na neke od ovih sastojaka prestati sa prskanjem.

Zamka za komarce

Za ovu popularnu zamku potrebno vam je: jedna prazna platična flaša od 2 litra, komad crnog neprozirnog najlona (ili nekog drugog crnog materijala), 200 ml vode, 50 grama smeđeg šećera, 1 gram svežeg kvasca. (magazin.ba)