Doktorica Stanković otkrila kako da smršate najbrže moguće: Ne izbacujte šećer i masnu hranu – Evo šta treba da uradite

Zanimljivosti

Doktorica Stanković otkrila kako da smršate najbrže moguće: Ne izbacujte šećer i masnu hranu – Evo šta treba da uradite

Prof. dr Veroslava Stanković objasnila kako ishrana jača, ili narušava imunitet i gdje griješe oni koji žele da smršaju.

Prof. dr Veroslava Stanković pričala je na Pinku o uravnoteženoj ishrani, jačanju imuniteta i tom famoznom “uobročavanju”. Pomenula je i mršavljenje, kao i greške sa suplementima. Nutricionistkinja je kazala da će dijeta, kao svojevrsni stres, narušiti i naš imunitet i nabrojala namirnice koje će mu povratiti snagu.

“Mora da bude uravnotežena ishrana cijele godine, da bismo bili fit tokom ljeta. Ali većina ljudi tek u maju, junu počinje dijetu i pravi stres u organizmu. A svaki stres dovodi do pada imuniteta, kada postajemo prijemčivi za viruse, bakterije ali i druge poremećaje”, rekla je ona.

Tri obroka dnevno, plus jedna užina, dovoljno je za zdrav “raspored” hrane, rekla je prof. dr Stanković.

“I ako radite i svakodnevno ste na sastancima, možete to da postignete. Uz četiri obroka nećete se prejedati već ćete unositi taman koliko vam treba. Masnu i tešku hranu, kao i proste šećere treba izbjegavati. Ne izbaciti, jer to budi želju i ‘grijeh’, već samo izbjegavati. Cijele godine bi trebalo da vodimo računa da jedemo što više povrća, umjereno voća, mlijeka, mliječnih proizvoda i mesa”, rekla je ona.

Da li nam je potrebno da smršamo, saznaćemo na osnovi indeksa tjelesne mase. Između 18 i 24,9 se smatra normalnim, ali postoji i jednostavniji način da znate da li ste zdravi – izmjerite struk.

“Moramo da vodimo računa i o obimu struka, to je ono što dovodi do metaboličkog sindroma, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti. Najbolje je meriti struk, i osluškivati da li se osećamo dobro. Fizička aktivnost uvek ide uz pravilnu ishranu, jer bez potrošnje kalorija, neće doći do normalizacije telesne mase”, rekla je ona.

Umjerenost je ključ čak i kada je aktivnost u pitanju, jer je i prevelika fizička aktivnost stres.

“Šetajte ujutru, vozite bicikl, trčite ili samo hodajte, ujutru dok je prijatna temperatura”, rekla je ona.

Instant dijete koje obećavaju skidanje veliki broj kilograma su opasne, ponovila je ona.

“Izbacuju se proteini, a tri četvrtine naše tjelesne građe su proteini. Ako izbacimo njih i druge nutrijente, mi trošimo svoje proteine i nemamo dovoljno za izgradnju pravilnog imuniteta. Onda se unosi minimum minerala, i to ugrožava imunitet. Dodajte sam stres dijete, povećanje adrenalina, i to će narušiti imunitet. Sve te dijete koje su instant i ne unosimo dovoljno kalorija i nutrijenata oboriće imunitet”, rekla je ona.

Kada biramo proteine, trebalo bi unositi belance i surutku, kao i nemasno meso. A minerale će nam povratiti sveže povrće. I nema potrebe da uzimate suplemente osim ako su vam preporučeni od strane stručnjaka.

“Suplemente uzimajte samo uz savjet ljekara, posebno ako ishrana nije pravilna. Mnoge kolege savetuju razne suplemente, ali oni mogu oštetiti zdravlje ako se uzimaju nepravilno i u velikim količinama”, rekla je prof. dr Stanković. (novi.ba)