Bacamo ih kao najgori škart, a ne znamo da pravimo ogromnu grešku: Sjeme lubenice je čisto blago ako se jede na 1 način!

Zanimljivosti

Bacamo ih kao najgori škart, a ne znamo da pravimo ogromnu grešku: Sjeme lubenice je čisto blago ako se jede na 1 način!

Malo ko zna koliko je sjeme lubenice korisno za zdravlje. Pročitajte kako ga treba konzumirati da bi poboljšalo stanje vašeg organizma.

Zbog obilja hranljivih sastojaka, sjemenke lubenice su nevjerovatno zdrave, ali je ključno da znate kako da ih “pravilno” jedete.

Sjemenke koje nas najčešće izluđuju jer nam smetaju da uživamo u osvježavajućem voću (tehnički lubenica pripada povrću, ali zbog slatkog ukusa je svi svrstavaju u voće), zapravo su prava mala riznica zdravlja. Ako se pravilno jedu, mogu biti nevjerovatno korisne po naš organizam.

Činjenica je da su ova sitna sjemena koja odbacujemo kao najgori škart, zapravo vrlo bogata dragocenim hranjivim sastojcima, posebno dobrim za mozak, mišiće i kosti. Takođe štite od problema koji pogađa ogroman broj ljudi u svijetu – nedostatak gvožđa.

Zrna lubenice sadrže vitamine A, B i C, kao i magnezijum koji štiti kosti i održava tonus mišića.

Da biste imali koristi od sjemena lubenice, morate da ih pravilno jedete. Nutricionisti savjetuju da, prije nego što ih progutate, dobro ih sažvaćete, najmanje 30 puta dok ih praktično ne pretvorite u kašu. Na ovaj način će se hranljive materije u košticama lakše apsorbovati.

Takođe, dijetetska vlakna koja se nalaze u dobro sažvakanim sjemenkama lubenica poboljšavaju probavu. Međutim, veoma je važno da budete oprezni – ako se koštice ne žvaću temeljno, može doći do zapaljenja cijreva. (novi.ba)