Evo koliko vode treba da pijete u zavisnosti od težine: Oprez, ne treba svako da pije 2l vode svaki dan!

Zdravlje

Evo koliko vode treba da pijete u zavisnosti od težine: Oprez, ne treba svako da pije 2l vode svaki dan!

Neko jednostavno ne osjeća potrebu da svaki dan pije dva ili više litara vode, a ova tabela ima i obrazloženje zašto je to tako

Voda je za organizam isto što i gorivo za automobil. Čim je njen nivo kritičan, pali se crvena lampica u vidu žeđi, mučnine, glavobolje.

To označava da je dehidracija već otišla predaleko. Zato je važno redovno piti vodu, – jer se tečnost, popijena prije nekoliko sati ili prethodno veče, – ne računa.

Kako pravilno izračunati količinu vode koju je neophodno piti svaki dan? Pripremili smo, i predlažemo da koristite ovu preglednu tabelu. Sačuvajte je i koristite u zdravlje.

40 KG – 1,2L
45 KG – 1,4L
50 KG – 1,5L
55 KG – 1,7L
60 KG – 1,8L
65 KG – 2L
70 KG – 2,1L
75 KG – 2,3L
80 KG – 2,4L
85 KG – 2,6L
90 KG – 2,7L
95 KG – 2,9L
100 KG – 3L

Ako u tabeli ne postoji vaša tačna težina, koristite ovu formulu za izračunavanje dnevne norme vode:

Za žene: (težina x 0,03) + (vrijeme fizičke aktivnosti u satima x 0,4) = …litara

Za muškarce: (težina x 0,04) + (vrijeme fizičke aktivnosti u satima x 0,6) =…litara

Tri korisna savjeta da naučite da pijete više vode:

 Sipajte u čašu manju količinu vode. Počnite sa onom količinom tečnosti koja je za vas optimalna. Bolje je popiti nekoliko gutljaja sa zadovoljstvom, nego celu čašu, ali na silu.

 Držite posudu sa vodom na vidiku. Bolje je kupiti lepu flašicu koja će vas motivisati na nova dostignuća i podsjećati vas na zdrav način života sa dobrim navikama, piše Uspešna žena.

 Koristite mobilne aplikacije. Da kontrolišete i dobijate podsjećanja o neophodnosti pijenja vode, instalirajte neke od aplikacija – WaterCheck, Watermania, Hydro, WaterBalance. (novi.ba)