Marija 10 godina čekala na novi bubreg, a onda je desio šok: Da je znala, verovatno bi pristala da umre!

Svijet

Marija 10 godina čekala na novi bubreg, a onda je desio šok: Da je znala, verovatno bi pristala da umre!

Marija dos Santos Monteiro Oliveira (65) bila je teški bubrežni bolesnik i na transplantaciju je čekala punih 10 godina.

Krajem prošle nedelje podvrgnuta je dugo očekivanoj operaciji, ali ni u snovima nije mogla da zamisli da će joj donor biti njen sopstveni sin, 34-godišnji Magno Monteiro Oliveira, koji je preminuo od posledica saobraćajne nesreće dok je vozio motocikl.

– Bili smo vrlo potreseni zbog svega što nam se dogodilo i kada su nas pitali za eventualno doniranje njegovih organa, prvo što smo pomislili je da bubreg možemo da damo našoj majci. Lekari su nam objasnili da to nije jednostavno, već da se mora odraditi niz analiza i kriterijuma kako bi se proverila kompatibilnost, a da ostali organi takođe mogu da se iskoriste u svrhu donacije – navela je Magnova sestra, Izabela Monteiro za portal Globo.

Frustrirana vešću da će njena majka morati još da čeka na bubreg i da možda neće moći da primi organ, Izabela je razmišljala da donacije drugih organa svog mrtvog brata ipak ne odobri, ali ju je je majka iznenadila rečima.

– Nakon što sam majci saopštila da je Magno umro, ispričala sam joj o odluci koju treba da donesemo. Majka mi je rekla: “Naša današnja tuga postaće radost drugih ljudi”. Mudrost moje majke naterala nas je da donesemo pravu odluku – istakla je Izabela.

Magnova porodica odobrila je donaciju dva bubrega, jetre i srca, a osim što će spasiti živote troje ljudi, ispostavilo se da jedan bubreg odgovara njegovoj majci Mariji koja na organ čeka već 10 godina, samim tim i njen život će biti spasen.

Hirurška intervencija izvedena je u bolnici Fereira Mačado, a transplantacija u bolnici Sao Francisko de Asis i Rio de Žaneiru.

Marija je 10 godina išča na hemodijalizu, a ispostavilo se da je kompatibilnost sa bubregom svog sina stoprocentna. (objektiv.rs)