Muči vas kiselina i lose varenje? Na ove namirnice morate odmah da zaboravite

Zdravlje

Muči vas kiselina i lose varenje? Na ove namirnice morate odmah da zaboravite

Osobe koje imaju problem sa želucem, poput pojačane želudačne kiseline, trebalo bi da u potpunosti regulišu ishranu. Na ove nemairnice posebno obratite pažnju.

Najpre treba izbaciti gazirane napitke, kofein, alkohol, ali i začinjenu, kiselu i ljutu hranu.

Hrana sa niskom pH vrednošću uzrokuje gorušicu, refluks kiseline, kao i druge, sa njima povezane zdravstvene probleme.

Začinjena hrana i umaci

PH vrednost čili umaka je od 2.8 do 3.7, zbog čega oni mogu dovesti do iritacije sluznice jednjaka i uzrokovati vraćanje želudačne kiseline. Konzumiranje previše začinjene hrane obično dovodi do žgaravice, zbog čega je savet da budete oprezni s količinom začinjenih proizvoda koju konzumirate.

Pića s kofeinom

Čajevi i energetski napici takođe dovode do iritacije sluzokože želuca, pri čemu uzrokuju bolove. Pored toga, napici s kofeinom oslabljuju donji sfinkter jednjaka, što dovodi do vraćanja kiseline iz želuca u jednjak, piše stil.kurir.rs.

Citrusni sokovi

Ako imate problem sa žgaravicom, izbegavajte citrusno voće. S obzirom da je veoma kiselo, može prouzrokovati dodatne probleme sa želucem.

Čeri paradajz

Ova vrsta paradajza može biti izrazito kisela, zbog čega bi trebalo da je izbegavate. Ukoliko ipak volite da jedete čeri paradajz, nakon njih možete pojesi jednu mentol bombonu koja podstiče stvaranje sluzi u želucu i na taj način možete umanjiti žgaravicu.

Masna i pržena hrana

Masnu i prženu hranu je rizično jesti jer ona dovodi do vraćanja želudačne kiseline do jednjaka, zbog čega ćete imati gorušicu. Savet je da izbegavate pomfrit, čips, sir, punomasno mleko i maslac.

Beli luk

Sirov luk je na listi namirnica koje bi trebalo da izbegavate ako imate gorušicu. Ovo se posebno odnosi na beli luk koji može uzrokovati bolove u stomaku.

Dodaci hrani

Ovo su još neke namirnice koje treba da izbegavate ako imate žgaravicu:

Kokosovo ulje
Šećer, javorov sirup, obrađeni med
So
Majonez
Žitarice poput kukuruza i pšenice (domacikolaci.net)