Čim ustanem pojedem jedan list čuvarkuće: Desilo mi se pravo čudo nakon nekoliko dana, kad vidite šta je uslijedilo i vi ćete odmah uraditi isto!

Zanimljivosti

Čim ustanem pojedem jedan list čuvarkuće: Desilo mi se pravo čudo nakon nekoliko dana, kad vidite šta je uslijedilo i vi ćete odmah uraditi isto!

Kako bi se riješili problema s kurjim okom, uglavnom se ide doktoru, ali zato što ljudi nisu svjesni da ova biljka može biti od izuzetne pomoći.

Uzmite jedan list od biljke čuvarkuće, skinite kožicu sa njega, a potom stavite na kurje oko i fiksirajte preko uz pomoć flastera da se ne bi pomijerao list.

Najbolje je da to stavite dok ste u ležećem položaju, zato što ćete tako stvoriti najbolji efekat. Ako se kurje oko duboko nalazi, onda ćete nekoliko dana morati ponavljati proces, da ga uklonite u potpunosti. Koža oko njega će se smekšati, a onda vi kurje oko izvucite.

Inače, kad konzumirate list čuvarkuće, djelujete na zdravlje cjelokupnog tijela i poboljšavate probavni sistem. Time jačate imunitet i čuvate se od predstojećih infekcija. Ne trebate mnogo, jedan list dnevno vam je sasvim dovoljan.

Možete je posaditi ispred kuće ili u saksiju, a ne trebate brinuti zato što je vrlo laka za održavanje.

K tome, zbog antiseptičkih i protuupalnih svojstava, ova biljka je izvrstan prirodni lijek za kožna oboljenja i rane te prva pomoć kod opekotina i uboda insekata. Koriste se u narodnoj medicini i za tretiranje sunčanih pjega, kurjih očiju i bradavica, a može da se stavlja i na bolna mjesta izazvana gihtom ili grčevima.

Kožu premažete sokom od čuvarkuće, a može se staviti i oblog od prerezanih listova.

Također, od ove biljke možete napravit i čaj za menstrualne tegobe, čir na želucu i proljev. Pogodan je i za ispiranje ranica ili afta u ustima, kao i u slučaju gnojne angine za ispiranje grla.

Pravi se tako što se stavi 12 g osušenih ili 10 g svježih listova u 250 ml vode i stavi da se kuha 15 minuta. Nakon toga se ocijedi i ostavi da se ohladi. (magazin.ba)