Moćni čuvar zdravlja: Niste ni svjesni što marelice čine za organizam

Zanimljivosti

Moćni čuvar zdravlja: Niste ni svjesni što marelice čine za organizam

Marelice čine čuda za organizam jer obiluju vlaknima, mineralima i snažnim antioksidansima koji neutraliziraju štetno djelovanje slobodnih radikala i sprječavaju krvožilna oboljenja.

Pune su vitamina A, C i B, karotenoidima i ksantofilima, nutrijentima koji čuvaju vid, sprječavaju makularnu degeneraciju i slabljenje očnog mišića u starosti.

Marelice reguliraju krvni tlak, a zbog visokog postotka vlakana blagotvorno djeluju na probavu.

Osim toga, marelice potiču obrambeni mehanizam, te štite od infekcije. Zbog prisustva kalcija, fosfora, mangana, bakra i željeza održavaju zdravlje kostiju i jačaju ih. Zato bi ih žene trebale češće konzumirati u menopauzi jer mogu spriječiti osteoporozu.

Zahvaljujući vitaminu A koje marelice sadrže, smatraju se i u najboljim prirodnim saveznikom u očuvanju zdravlja kože i zuba.

Ako se jedu prije obroka, marelica dobro utječe na probavu, a zbog visokog sadržaja gvožđa preporučuju se anemičnim osobama.

Od davnina je poznato da su stanovnici doline Hunza doživjeli duboku starost jer su grickali orahe i suhe marelice.

S obzirom na to da sadrže 10 puta više magnezija od ostalog voća, poboljšavaju funkcije mozga.

Također, lutein koji se nalazi u marelicama štiti mrežnicu. Odličan su saveznik i vitke linije jer ne debljaju, te se toplo preporučuju osobama koje žele izgubiti kilograme.

Marelice sprječavaju srčane bolesti, obnavljaju oštećena tkiva i snižavaju razinu lošeg kolesterola.

Trebate li još razloga zbog kojih biste mogli navaliti na njih? (magazin.ba)