Svaki dan pojedite samo 1 smokvu: Evo šta će se desiti vašem tijelu

Zdravlje

Svaki dan pojedite samo 1 smokvu: Evo šta će se desiti vašem tijelu

Ukoliko želite da odbacite slatkiše, probajte ovih dana da se zasladite sa po jednom smokvom. Upravo avgust je mjesec u kojem možete na svakom uglu naći svježe i sočne smokve. Ovo ukusno voće je izuzetno zdravo. Neki bi rekli i jedno od najzdravijih. Samo uzmite u ubzir činjenicu da smokva ne zahtjeva tretiranje pesticidima.

Veoma se lako i jednostavno gaji, a jedino što joj je potrebno je sunce.

Naučnici tvrde da je čovjeku dovoljno da svaki dan, najbolje u jutarnjim satim, pojede po jednu smokvu. Evo šta sve liječi ova voćka:

Prevencija raka: Naučnici iz Japana su dokazali da ekstrakt smokvi, njihov sastojak benzaldehid doprinosi smanjenju tumora kod ljudi. Uz pomoć smokve moguće smanjiti rizik od raka prostate. Takođe, veruje se da konzumiranje smokvi smanjuje rizik od raka dojke u menopauzi.

Smanjuje holestrol: Dokazano je povoljno djelovanje smokvi na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve vežu se na molekule holesterola u crijevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

Narodni lijek: 3 smokve potopiti u 2,5 ml jabukovog sirćeta. Ostaviti da odstoji 24h, a ujutru pojesti smokve, a u preostalo sirće staviti nove 3 smokve. Konuzumirati smokve svako jutro tokom 10 dana. (Može suhe, a može i svježe smokve).

Pomoć u liječenju dijebetisa: Smokve su izuzetno slatko voće, pa se dijabetičarima preporučuje oprez. Umjereno korišćenje smokvi, može biti ljekovito i za ljude koji se bore sa šećernom bolešću. Ipak, jedna smokva dnevno može smanjiti količinu insulina kod dijabetečara.

Poboljšavaju pamćenje: Redovno uzimanje smokvi sprječava anemiju i poboljšava pamćenje. Samo četiri suhe smokve osiguravaju čak četvrtinu preporučene dnevne doze gvožđa koja je potrebna našem organizmu.

Laksativno dejstvo i lijek za stomačne tegobe: Kompot od smokve djeluje kao laksativ. U narodu su smokve poznate kao lijek za čir i gastritis. Smanjuju nadutost stomaka, pospješuju rad crjeva i uklanjaju grčeve u stomaku. Uništavaju gliste i druge crevne parazite. Poboljšavaju crijevno pražnjenje, smanjuje potrebu za laksativima, a da pri tome ne izazivaju zavisnost, crijevne grčeve i proliv.

Narodni lijek: Smokve očistiti od peteljki i staviti u teglu. Naliti maslinovim uljem da ogrezne. Ostaviti 20 dana da odstoji. Potom svako jutro jesti po jednu smokvu natašte.

Pomoć kod hemoroida: Dnevna konzumacija smokvi je kod liječenja hemoroida efikasna koliko i sami lekovi.

Zdravlje kože: Pečena smokva može da izliječi upalu poput apscesa i čireva. Jednostavno je namažite na kožu direktno.

Mijenjaju mliječne proizvode: Ukoliko ste netoleratntni na mliječne proizvode, smokve mogu da vam pomognu. Pune su kalcijuma i zato su odlična alternative onima koji ne mogu da piju mlijeko ili jogurt.

Ubijaju viruse: Svježa smokva smirujuće djeluje kod upale bronhijalnih puteva. Sadrži puno vode i prirodnih šećera pa je korisna kod oporavka od iscrpljenosti i detoksikacije. Takođe, od grubo samlevenih smokvi se priprema kafa, koja se preporučuje plućnim bolesnicima. Smokve i njihov mliječni sok imaju jako antiseptičko i dezinfekciono dejstvo.

Pomožu mršavljenju: Bogate dijetalnim vlaknima, koriste se u dijetama i kod ljudi koji pate od gojaznosti. Imaju nizak sadržaj masnoća i obezbeđuje više vlakana od bilo kog drugog voća i povrća.

Čuvaju kosti: Bogate su kalcijumom, mineralom koji ima mnoge funkcije uključujući i gustinu kostiju. Posebno su dobre za djecu u razvoju, trudnice i žene u postmenopauzi sklone osteoporozi. Možete da ih jedete svježe, ali i sušene koje sadrže pet puta više kalcijuma.

Otklanjaju nesanicu: Sadržaj tritofana u smokvama pomaže u liječenju nesanice i poremećaja sna. Minerološki sastav pozitivno djeluje na nervni sistem, pa pomaže i kod depresije.

Pojačavaju se*sulanu želju: Kako su odličan saveznik u borbi protiv stresa, koji je jedan od glavnih krivaca za gubitak se*sualne želje, smokve mogu da spasu vaš se*sualni život i uživanje, naravno uz redovno korišćenje. (novi.ba)