ZNATE LI ZAŠTO VAS BOLI JEZIK KAD JEDETE SVJEŽ ANANAS? Razlog je nevjerovatan!

Zdravlje

ZNATE LI ZAŠTO VAS BOLI JEZIK KAD JEDETE SVJEŽ ANANAS? Razlog je nevjerovatan!

Ananas može da izazove bolove u ustima i jeziku

To se dešava zbog enzima koji se nalaze u njegovom sastavu.

Iritaciju izaziva kombinacija enzima u ananasu zvanih bromelain, koji razgrađuju proteine i u suštini napadaju vaš jezik, obraze i usne pri kontaktu. Ali kada ga sažvaćete i progutate, vaša pljuvačka i želudačna kiselina ga preuzimaju.

Dakle, ako vas bole usta nakon što jedete sirovi ananas, niste sami — to se dešava skoro svima. Dobra vijest je da vaš jezik regeneriše te proteine i aminokiseline, tako da neće dugo trajati.

Nije tajna da voće i povrće sadrže enzime koji razgrađuju proteine, masti i ugljene hidrate. Ovo je jedan od mnogih razloga zašto su tako dobri za naše zdravlje. Neke namirnice, međutim, sadrže veće količine enzima od prosječnih, uključujući papaju, kivi, grožđe, smokve, avokado, urme, banane i mango.

Zbog toga se limun, ananas i drugi agrumi koriste kao marinade i omekšivači mesa. Ako se pitate zašto se ova pojava ne dešava kada kuhate voće ili ga dodajete u poslastice od ananasa? Zagrijavanje, pečenje, prženje – sve ove metode izazivaju hemijsku reakciju koja eliminiše enzime i ostaje nam slađe voće. (novi.ba)