Bez klima uređaja ne možemo da zamislimo dan, ali ako ovo ne uradite može izbiti požar: Ne odlažite ni trenutak

Zanimljivosti

Bez klima uređaja ne možemo da zamislimo dan, ali ako ovo ne uradite može izbiti požar: Ne odlažite ni trenutak

Posljednja dva mjeseca i oni koji nemaju problem tokom ljetnjeg perioda jedva čekaju da se domognu kuće, spuste venecijanere i uključe klimu. Zato rashladni uređaji često rade bez prestanka. Kada izlazimo napolje nerijetko ih ostavimo uključene kako bi nas po povratku dočekala podnošljiva temperatura.

Iako su klima uređaji neopodhodni, ako ih ne održavate redovno može doći do požara.

“Glavni krivac je ožičenje u klima uređaju. To se može dogoditi iz mnogo razloga, a jedan od njih je istrošenost”, upozorava Alber Li, osnivač kompanije “Home LivingLab”.

“Rizik je manji, ako je žica potpuno prekinuta. Međutim, ako je žica djelimično prekinuta ili pohabana, snaga i dalje teče sa povećanim otporom. To uzrokuje pregrijavanje i potencijalno može izazvati požar”, ističe on i naglašava da je posebno opasno ako probate sami da popravite pohabane žice.
Alber upozorava da je potrebno klima uređaj čisiti barem jednom u šest mjeseci. Takođe, preporučuje uključivanje klime samo preko dana, a noću ako su temperature visoke, rad na minimumu.

“Ako je temperatura preniska tokom noći, postoji mogućnost da se ujutro probudimo bolnih mišića ili prehlađeni”, tvrdi on. (novi.ba)